10 ÉRDEKESSÉG GYŐR VÁROSÁRÓL

2021.03.10

Ha valaki Győrről beszél, akkor könnyedén eszébe juthat a folyók városa elnevezés, ami valóban pontosan jellemzi Győrt, hiszen négy folyó (Rábca, Rába, Mosoni-Duna és Marcal) találkozásánál fekszik, ennek köszönhetően pedig a belvárosban hangulatosan lehet a folyópartok mentén sétálni.


  1. Győrt a "vizek" vagy a "folyók" városaként hívják. A négy folyó (Rába, Rábca, Mosoni-Duna, Marcal) találkozásánál fekvő Győr fantasztikus hangulatát és csodálatos természeti adottságát éppen az adja, ahogyan folyói szelíden átölelik a belvárost, és mindenkit folyóparti sétára csábítanak. Győrt ezért évszázadok óta a "folyók városának" emlegetik, nem összekeverendő a "vizek városával"! A belvárost igazán egyszerűen bejárhatjuk a vízen közlekedve, egy kisebb hajóval vagy tutajjal. Az utunk valószínűleg a Jedlik híd lábánál fog kezdődni, majd a Mosoni-Dunán és a Rábán keresztül eljuthatunk az állatkertbe.
  2. A Rákóczi Ferenc utcában található, mára már elavult börtönben a leghíresebb fogoly a Jókai Mór által egyik regényében főszerepbe helyezett Korponainé Géczy Julianna volt, aki a Lőcsei Fehér Asszony című műben szerepelt. Az asszony élete egy szerencsétlen tragédiával végződött, amikor is, mivel megvádolták kémkedéssel - 1715-ben a Széchenyi téren kivégezték az ott összegyűlt népes tömeg szeme láttára.
  3. A Győri Balett intézet története is érdekes, ugyanis azt egy akkor végzett növendékekből álló csoport alapította Markó Iván világhírű balettművész vezetésével és azóta is, töretlenül, több mint 40 éve halmozza az országos és nemzetközi sikereket.
  4. A Győrben található Audi gyár jelentős ipari kapacitással bír, és a helyiek jelentős százaléka itt dolgozik, körülbelül 11 ezer ember. 
  5. Győr egy aranyháromszögön belül fekszik. Az aranyháromszög olyan terület, ami három jelentős földrajzi hely között fekvő vidéket foglalja magába. 
  6. Győrben rendezik meg a Fröccsfesztivált, ami azért egy presztízs rendezvény a városnak, mivel Jedlik Ákos volt az, aki jelentős szerepet vállalt a szódavíz elterjesztésében, majd a szikvizet borral keverve megalkotta a fröccsöt.  
  7. Gyerekkorunk egyik kedvenc olvasmányában, a Winnetou-történetekben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata jelenleg a győri Rómer Flóris Múzeumban látható. Karl May, minden idők legtöbb könyvet eladó német írója Old Shatterhand alakját ugyanis a győri Xántus Jánosról mintázta, akinek a nevét Győrben az állatkert is őrzi. A levél, amelyben ehhez a nagy utazó és felfedező engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeumban, Drezdában.
  8. GYŐRKŐCFESZTIVÁL az ország egyik legkedveltebb fesztiválja. A 2008. óta megrendezett fesztivál koncepciója, hogy minden év júliusában a gyerekek fennhatósága alá kerülhessen Győr teljes belvárosa. A tíz tematikus helyszínen megrendezett csaknem ezer program minden, a városba látogató gyerek számára ingyenes, sőt a fesztivál idején Győr egyes szállodáiban és éttermeiben is térítésmentesen szállhatnak meg illetve étkezhetnek a Győrkőcfesztiválra érkező gyerekek. 

  9. A győri belváros látványosságai a zenélő szökőkutak, amelyek meghatározott időpontokban zene- és fényjátékkal kedveskednek az arra járóknak.

  10. Gyere Győrbe tematikus városnézés egy fantasztikus élményt nyújt  a kirándulóknak és Győr lakosainak egyaránt. Minden tematikus városnéző séta, minden program egy-egy gyöngyszem a képzeletbeli nyakláncon, melyet örök emlékként vihetnek haza vendégeink.